yavas elektrik logo head site 154x81

HABERLER

Güneş Enerjisinin Tarihçesi

Güneş Enerjisinin Tarihçesi

Güneş Enerjisinin Tarihçesi

Güneş Enerjisi İlk Ne Zaman Kullanıldı? 

Güneş enerjisi insanlar tarafından MÖ 7. yüzyılın başlarında kullanılmaya başlandı. Tarih bilimi bize insanların güneş ışığını büyüteç malzemeleriyle ateş yakmak için kullandığını gösteriyor. Daha ileri tarihlerde, MÖ 3. yüzyılda, Yunanlılar ve Romalıların dini törenler için meşaleleri yakmak amacıyla aynalarla güneş enerjisini kullandıkları biliniyor. Bu aynalar, “yanan aynalar” olarak adlandırılan normalleştirilmiş bir araç haline geldi. Çin uygarlığının da o dönem aynaları aynı amaçla kullanıldığı 20. yüzyılda belgelendi. 

Solar enerjinin tarihte bilinen bir diğer kullanımı ise günümüzde hala popüler olan ve “güneş odası” olarak bilinen yapılardır. Bu güneş odaları, güneş ışığını tek bir yoğun alana yönlendirmek için büyük pencereler kullanılarak inşa edilmiştir. Tipik olarak binaların güneye bakan tarafında yer alan ikonik Roma hamamlarından bazıları güneş odası olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise hala aynı mantığa sadık kalarak inşa edilen ve genel olarak evlerin bahçesiyle bağlantısı sağlayan odalar olarak popüler mimaride yerini sürdürmeye devam ediyor.  

Güneş enerjisiyle çalışan buharlı tekneler üretmek için de güneşin gücünden yararlanmışlardır. Nihayetinde, güneş panelleri çağından binlerce yıl önce bile, güneşin gücünü kullanma kavramının yaygın bir uygulama olduğunu açıkça görebiliyoruz. 

Güncel Katalog ve Haber Bültenimize
Abone Olun!

yavas elektrik logo