yavas elektrik logo head site 154x81

HABERLER

Güneş Enerji Santrallerinde Kablolamanın Önemi

Güneş Enerji Santrallerinde Kablolamanın Önemi

Güneş Enerji Santrallerinde Kablolamanın Önemi

Güneş santrallerinde  panellerden çıkan kablolar inverterlere, inverterlerden çıkan kablolar güneş santraline ait panolara, oradan da bağlantı panolarına taşınmaktadır. Bu AC ve DC olarak sınıflandırılan ana kabloların dışında sistemin topraklanması için toprak kablolarının çekilmesi gerekmektedir. 

Güneş enerji santrallerinde kullanılan AC, DC ve Topraklama kabloları kullanıldığı noktaya göre bazen kablo spirallerinde, bazen kablo tavalarında taşınmaktadır. Sistemlerin güvenliği ve bina estetiğinin bozulmaması için hem estetik olarak güzel görünen ve bina estetiğini bozmayan bir kablolama yapılması hem de işletme bakım döneminde kolay müdahale edilebilir olacak şekilde uzun ömürlü kablolama planlaması ve kablolama işçiliği yapılması gerekmektedir. 

  • DC 1×6 mm2  Solar Kablo her bir Fotovoltaik Panelin P Tipi  (+) ve N Tipi  (-) uçları ile MC4 Tipi PV bağlantı konnektörü vasıtasıyla  birbiri ile irtibatlandırılarak Sıcak Daldırma Kablo Kanalı içerisinde İnverter( DC / AC) bulunduğu alana taşınarak her bir İnverter’in MPPT girişi ile irtibatlandırılır. 

 

  • 1×6 mm2 Solar Kablo çatı üzerinde makaralar yardımı ile çekilirken  Kablo Kanalı içerisinde yürütülmemelidir. Solar kablo çekildiği anda kablo kanalı içerisine  yerleştirilmeden  havadan yürütülmelidir. Mevcut işletme çatısı üzerinde ki vidalar vb. kesici , delici unsurlar kablo üzerinde ve içerisinde bir hasar bırakmamalıdır. DC Solar Kablo montajı tamamlandığı andan itibaren Sıcak Daldırma Paslanmaz Kablo Kanalı içerisine yerleştirildiğinde ise   Kablo Kanalı dönüşlerin de  EPDM Bant kullanılarak keskin dönüşler de çizik veya kesik alması önlenerek hasarsız bir tesis yapımı planlanır.  

 

  • Güneş enerji sistemlerinde bir diğer önemli teknik konu inverter/pano girişlerinde kabloların spiral içerisine alınmasının gerekliliğidir. İnsan ulaşımının panellere nazaran daha kolay olduğu bu noktalarda, kablolara ve bağlantı noktalarına erişimin kolay olması istenilen bir husus değildir. Bu sebeple inverter giriş noktalarında her bir Solar kablonun spiral içerisinden geçirilmesi gerekmektedir. 

 

  • Uzun yıllar hizmet verecek olan güneş enerji sisteminizin yıllık bakımlarında ya da olası arıza durumlarında daha kolay müdahale edilebilir olması adına kablolarda mutlaka silinmez kablo numaralandırmaları da bulunması gerekmektedir. Kabloların her iki ucunda da yapılacak bu adlandırma kablonun baş ve sonunda bulunmasını kolaylaştıracak, taşıma güzergahında simetrik olarak yapılmış ve kablo klipleri ile gruplanmış kablolar da ihtiyaç durumunda kolayca demonte edilerek değiştirilebilecektir. 

Güncel Katalog ve Haber Bültenimize
Abone Olun!

yavas elektrik logo